Teadusasutused aitavad vee-ettevõtete arengule kaasa

AS Võru Vesi ning mitmed teised vee-ettevõtted osalevad koos Eesti Maaülikooliga ja Tartu Ülikooliga ühises projektis, kus läbi praktilise töö analüüsitakse reoveesette töötlemise tõhustamist eesmärgiga soodustada reoveesette taaskasutamist.

Reoveesetet on Eestis olnud võimalik kasutada põllumajanduses, haljastuses ja rekultiveerimisel juba mitu aastakümmet, kuid jäätmeseaduse kohaselt on tegemist jäätmega ning sette otsekasutusele on seatud rida piiranguid. Seega on osapooltel huvi leida konkreetseid võimalusi, kuidas mulla viljakust parandavast kompostist saaks jäätme asemel toode. Lähtuvalt eeltoodust viiakse projekti raames läbi sette kvaliteeti määravate seadusandlike nõuete hindamine arvestades viimaste aastate muudatusi (täiendusi puhastite tehnoloogiates, settekäitlussüsteemides, juba osaliselt toimivat regionaalset sette kokkuvedu jne). Projekti käigus teostatakse väli- ja laborikatseid.

Töö tulemusena selgub, millised on reoveesette jäätmete lakkamise puhul praktilised võimalused ja piirid ning kitsaskohad. Samuti selgub, milline on antud optimaalne taristu ning kui suureks kujuneb praktikas tegevuse maksumus toote saavutamisel.  Täiendavalt tekib ka vee-ettevõtete jaoks juhendmaterjal toote saavutamiseks. Projekti kaasatud ettevõtetel tekib läbi töö teostamise praktiline kogemus ja oskusteave sertifitseerimisega seonduvalt. Lisaks tehakse vajadusel ettepanekud toote määruse võimalikeks muudatusteks ja ajakohastamiseks nii  kaasaegsemate settekäitlustehnoloogiate kui ka võimalike riskiallikate, nt ravimijäägid, valguses.

„Koostöös teadusasutustega ja teiste ettevõtetega teeme me tähtsa sammu antud valdkonna arendamisel silmas pidades meid ümbritsevat keskkonda ja vajadust seda paremini kaitsta vähendades negatiivset keskkonnamõju” ütles AS Võru Vesi juhatuse liige Juri Gotmans.

Projekti toetab SA Keskkonnainvesteeringute Keskus ning projekt lõppeb 2020. aastal.

AS Võru Vesi