Veeteenuste hinnamuutus alates 01.11.2024

AS Võru Vesi teeninduspiirkondades kehtivad vastavalt Konkurentsiameti 24.09.2024 otsusele nr 9-3/2024-021 alates 01.11.2024 alljärgnevad teenusehinnad:

• Tasu võetud vee eest 1,66 eur/m3;
  • Tasu reovee ärajuhtimise ja puhastamise eest 2,71 eur/m3.

Hindadele lisandub käibemaks.

AS Võru Vesi veeteenuste praegused hinnad kehtestati 01.01.2023.

Hinnamuutuse peamiseks põhjuseks on taristusse tehtud investeeringud ja sisendite (kemikaalid, sisse ostetavad teenused, varuosad jne) hindade kasv.

AS Võru Vesi on viimastel aastatel suures mahus uuendanud veeteenusega seotud taristut kõikides opereeritavates piirkondades. AS Võru Vesi on kolmel viimasel aastal investeerinud omavahendeid u 2,2 mln eurot aastas. Kuna opereerimispiirkonnad on väikesed ja asuvad hajali, siis investeerimiskulu ühe tarbija ja ühe kuupmeetri teenuse kohta on kõrgemad, kui näiteks Tartus, Pärnus või Tallinnas. Tehtud investeeringud tagavad klientidele parema veeteenuse kvaliteedi ja keskkonnanõuete täitmise. Samuti vajavad kaasaegsed tehnoloogiad arendamist ja hooldust ning suuremat rõhku tuleb pöörata süsteemide töökindlusele ja küberturvalisusele.

Eelpool kirjeldatust tulenevalt ei olnud AS-il Võru Vesi võimalik enam kehtivate hindadega teenust pakkuda ning ettevõtte pöördus käesoleva aasta aprillis Konkurentsiameti poole taotlusega teenushinnad üle vaadata.

Veeteenuse hind arvutatakse lähtudes Konkurentsiameti poolt välja töötatud metoodikast. Konkurentsiamet on väga detailselt määratlenud kulud ja tegevused, mida võib veeteenuse hinnas arvestada.

Veeteenuse hinda saab lülitada järgmised komponendid:

• põhjendatud tegevuskulud;
  • investeeringud olemasolevate ühisveevärgi ja -kanalisatsioonisüsteemide jätkusuutlikkuse tagamiseks;
  • keskkonnanõuete täitmisega seotud kulud;
  • kvaliteedi- ja ohutusnõuete täitmisega seotud kulud;
  • põhjendatud tulukuse vee-ettevõtja poolt investeeritud kapitalilt;
  • ühisveevärgi ja -kanalisatsiooni arendamine ja uuendamine.

Konkurentsiameti poolt kooskõlastatud veeteenuse hindade muutus alates 01.11.2024:

Tabel 1

01.01.2023

Alates 01.11.2024

Muutus

Tasu võetud vee eest

1,38

1,68

1,66

2,03

0,28

0,34

Tasu reovee ärajuhtimise ja puhastamise eest

2,23

2,72

2,71

3,31

0,48

0,59

KOKKU veeteenus

3,61

4,40

4,37

5,33

0,76

0,93

Keskmiselt on arvestatud ühe leibkonnaliikme kohta veeteenuseid ca 2m3/ kuus. See tähendab, et ühe leibkonnaliikme kohta kasvab kulu kuus 1,86 eur, hind koos KM-ga.

Uue veeteenuse hinna alusel arvestatud leibkonnaliikme kulu veeteenustele moodustab 10,66 eurot/kuus ehk 1,03% leibkonnaliikme sissetulekust (OECD soovituslik ülempiir on 4% leibkonnaliikme sissetulekust).

Elutähtsa teenuse osutajana peab AS Võru Vesi planeerima oma tulusid ja kulusid nii, et tagatud oleks kvaliteetne ja jätkusuutlik veeteenuse osutamine, nii täna kui tulevikus.

Konkurentsiameti tervikotsusega on võimalik tutvuda siin.

AS Võru Vesi